Zona turistică Roșia

Zona turistică Roșia este situată în Județul Bihor, la 88 km de Oradea și la 136 km de Cluj Napoca. Este o poartă de acces în Munții Pădurea Craiului, fiind una din cele mai complexe zone carstice din Romănia.

Obiective de vizitat: Cheile Albioarei, Cheile Cuţilor, Cheile Lazurilor, Peştera Ciur-Ponor (Este accesibilă numai cu aprobarea custozilor şi însoţiţi de ghizii TCE), Peștera Vacii, Peştera Meziad, Pestera cu Cristale din Mina Farcu,

În luna aprilie am petrecut 3 zile frumoase în Comuna Roșia. M-am campat la Complexul Traditional Casa Experience (un complex de case tradiționale recondiţionate), un loc frumos și liniștit, situat pe deal, de unde se poate admira depresiunea Beiușului și Munții Bihorului.
Nici nu am ajuns bine la destinație, am fugit  repede am luat aparatul și trepiedul și m-am pus pe treabă, să surprind apusul. După căteva cadre, am instalat cortul și pe urmă am continuat să fotografiez, iar cu fiecare fotografie realizata se întuneca tot mai tare și începeau să se vadă primele stele.
Vremea a ținut cu noi, nicio urma de nori pe cer, momentul ideal pentru fotografii cu expunere lungă. Am posiționat trepiedul, am facut setările aparatului și l-am lăsat timp de 30 de min să-și facă treaba, timp în care am luat cina, bineînteles intr-un mod tradițional. După ce am terminat de mâncat, am mers să vad rezultatul, după care am mai încercat câteva cadre, ascultând liniștea naturii.

Dimineața am plecat să vizitez Cheile Albioarei și Cheile Cuților și peșterile din aceste zonă (deoarece nu sunt marcaje nu am reușit să găsesc toate peșterile). La întoarcere m-am oprit pe un deal să surprind apusul și câteva cadre cu satul Roșia.

În ultima zi, la întoarcere spre casă, am plecat spre Cheile Lazuri, sunt printre cele mai impresionante chei din Munții Pădurea Craiului și Peștera Meziad (Peștera cu Cristale din Mina Farcu am vizitat’o cu altă ocazie)

Zona turistică Roșia ofera turistului peisaje minunate, chei, văi și peșteri deosebite, iar recent s-au amenajat două trasee turistice în zonă.

Echipament foto.
Aparat foto: Canon EOS 600D,
Obiective foto: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STMCanon EF 50mm f/1.8 II.
Accesorii: Trepied Fancier WF-5317 Professional, Filtre Kit filtre Cokin H250A ND-Gradual – sistem P, Rucsac Lowepro DSLR Video FastPack 250 AW